سنگ قبر نیز ممکن است به دلایل مختلفی دچار لک شود که با آب تمیز نمی شود و باید از روش های دیگری برای از بین بردن لکه ها استفاده نمود. در این مقاله می خواهیم به چگونگی از بین بردن لکه از روی سنگ قبر بپردازیم. با ما همراه باشید.
لک شدن سنگ قبر
حتما در هنگام عبور از بین سنگ قبرهای بهشت زهرا، سنگ قبرهایی را دیده اید که لک شده اند و بر روی ان لکه های پارافین و یا حتی سیمان و … وجود دارد. این لکه ها را به راحتی می توان از بین برد اما نوع سنگ قبر و همچنین لکه ایجاد شده مهم می باشد. سنگ قبرها ممکن است در ابتدای کار با سیمان، دوغاب، چسب و یا حتی پارافین شمع لک شوند که این لک ها را متناسب با نوع شیمیایی یا فیزیکی می توان به راحتی پاک کرد. پس لک روی سنگ به دو دسته فیزیکی و شیمیایی تقسیم می گردد که به آنها خواهیم پرداخت.
انواع لک های روی سنگ قبر
همانطور که گفته شد لکه های روی سنگ قبر را متناسب با نوع آن می توان از بین برد. به طور کلی لکه به دو نوع فیزیکی و شیمیایی تقسیم می شوند.
لکه های فیزیکی
لکه های فیزیکی به لکه های گفته می شوند که به بافت و منافذ سنگ نفوذ نمی کنند و موجب خراب شدن سنگ نمی شوند. به طور کلی در این نوع بعد از، از بین بردن لکه سنگ دچار تغییر رنگ و ظاهر نمی شود و سالم خواهد بود. لک های سیمان و دوغاب از جمله لکه های فیزیکی سخت می باشند که می توان با کفسابی اصولی آن را از بین برد. سنگ گرانيت یکی از سنگ های پر استفاده در صنعت سنگ قبر می باشد که می توان با شستشوی سطحی با آب و مواد شوینده آن را پاک کرد یا کفسابی انجام داد. به هیچ وجه برای از بین بردن چسب، سیمان و … از پاک کننده های اسیدی، جوش شیرین و … استفاده نکنید. زیرا ظاهر سنگ را تحت تاثیر می گذارد و موجب خوردگی سنگ می شود.
همچنین استفاده از چاقو تیز، تیغ موکت بری و … نیز توصیه نمی شود. زیرا موجب خراش روی سنگ می شوند و به مرور روی خراش ها را گرد و غبار پر می کند و ظاهر نازیبایی خواهد داشت.
لکه های شیمیایی
استفاده از شوینده های اسیدی و قوی موجب ایجاد لکه های شیمیایی روی سنگ قبر می شوند و به دلیل ناسازگاری با جنس سنگ امکان خوردگی سنگ وجود دارد و همچنین موجب تغییر رنگ سنگ می شود. در صورت شستشو سنگ قبر با مواد جدید ممکن است سنگ دچار خوردگی شود که از علائم آن می توان به موارد زیر اشاره داشت.
- مات شدن سنگ
- ماده استفاده شده روی سنگ قبر رد انداخته
- عوض شدن جنس سنگ
- صاف و یکدست نیست.
- به راحتی گذشته نمی توان سنگ را تمیز کرد.
در صورت ایجاد لکه شیمیایی روی سنگ قبر نمی توان آن را با مواد شوینده دیگر تمیز کرد و فقط می توان با کفسابی لکه را از بین برد.
چگونگی کفسابی سنگ قبر
برای از بین بردن لکه از روی سنگ قبر در صورت ایجاد لکه های شیمیایی باید از دستگاه کفسابی استفاده نمود. با دستگاه کفسابی روی سنگ به زیبایی کفسابی می شود و قسمت های خورده شده و خراب را از سنگ جدا می کند. به طور کلی یک لایه جدید از زیر سنگ خارج می گردد و در کنار از بین بردن لکه یک سنگ صاف، نو و صیقلی را خواهید داشت.
از بین بردن خط و خش روی سنگ
برای از بین بردن خط و خش روی سنگ باید ابتدا با الماس خراش های عمیق را سابید و با دقت تمام انجام شود تا آسیب بیشتری به سنگ وارد نشود. سپس با دستگاه روی سنگ را به طور کامل کفسابی کرد.
استفاده از وایتکس برای از بین بردن لک روی سنگ قبر
برخی افراد برای تمیز کردن و جلا بخشیدن به سنگ قبر سفید از وایتکس استفاده می کنند که کار اشتباهی است. وایتکس هم روی سنگ را خراب می کند و همچنین به لایه های زیرین سنگ نیز نفوذ می کند. برای از بین بردن تغییر شیمیایی ایجاد شده با وایتکس باید کفسابی با سنباده زبر و سنباده نرم انجام گیرد تا لکه ها کاملا از بین برود. در صورت ماندن لکه ها ریز روی سنگ قبر آب و رطوبت وارد سنگ شده و میزان خرابی را بیشتر می کند و باید کاملا سنگ را عوض نمود.
سنگ مرمر یک سنگ قبر پرمصرف است که بسیار حساس می باشد و نباید از جرم گیر برای رفع لک کمک بگیرید. اگر سهوا این کار را انجام دادید با الکل و تینر لک ایجاد شده با جرم گیر را نشویید، زیرا موجب خرابتر شدن سنگ و خورندگی سنگ خواهند شد و آسیب بیشتری وارد می کنند. کفسابی بهترین گزینه برای از بین بردن لک روی سنگ قبر مرمر می باشد.
جمع بندی چگونگی از بین بردن لکه از روی سنگ قبر
سنگ قبرها نیز در اثر گذاشتن شمع و ریختن پارافین، استفاده از سیمان، دوغاب و … برای نصب سنگ قبر ممکن است لک شوند که این لک ها متناسب با نوع لک قابل پاک شدن می باشند. لک ها به دو نوع فیزیکی و شیمیایی تقسیم می شوند که لکه های سیمان، چسب و … در دسته لک های فیزیکی قرار دارند و به دلیل عدم نفوذ به بافت سنگ به راحتی تمیز می شوند. البته کفسابی سنگ بهترین گزینه برای رفع این نوع لکه ها می باشد.
لکه های شیمیایی نیز موجب تغییر رنگ سنگ می شوند و داخل سنگ نفوذ می کنند. حال آنکه بهترین و کارآمدترین روش لکه های شیمیایی کفسابی است و روش ها دیگر جوابگو نمی باشد. کفسابی نیز با دستگاه انجام می گیرد و قسمت های لک شده و خورده شده را کاملا از بین می برد و لایه جدیدی که زیر لایه قبلی قرار دارد نمایان می شود.
- اسفند 2, 1401
- 450 بازدید